Tisková zpráva: V prvním českém dokumentu o veganech se představí lékařka na onkologii i účastník Oktagon MMA

12. 10. 2020 – Brněnská organizace Kolektiv pro zvířata (KPZ) uvádí první český dokument Síla soucitu o veganském způsobu života. V šestidílném cyklu se představí zakladatelky azylů pro zachráněná hospodářská zvířata, majitelky úspěšných veganských restaurací, vedoucí lékařka z oddělení onkologie a vrcholový zápasník v MMA, amatérský mistr republiky v muay thai CMTA a sběratel mnoha dalších ocenění.

„Projekt Síla Soucitu má za cíl ukázat široké veřejnosti, že veganství není životní styl pro úzkou skupinu lidí nebo moderní trend mladé generace, ale že veganem nebo vegankou může být opravdu každý,“ říká Jakub Maceja z KPZ, který se stará o produkci.

Dokument ukazuje několik různých lidí, kteří se rozhodli vyřadit ze svého jídelníčku živočišné produkty. V jednotlivých epizodách se dozvíme jejich motivaci a cestu k veganství i to, jak žijí a jak jim tato cesta změnila život. Jaké je starat se o desítky zachráněných zvířat? Jaký názor má na živočišnou stravu onkoložka? A lze dělat (nejen) bojový sport na vysoké úrovni bez konzumace masa? Krátce diváci uvidí i exkluzivní záběry z českých velkochovů, které nejsou jinde ke shlédnutí.

“Setkání se všemi protagonisty bylo velmi inspirativní. Jsou to rozmanití a zajímavé lidé, stejně tak jejich životy. Myslím si, že setkání s nimi, byť skrze dokument, může zbořit mnoho předsudků a mýtů, které o veganech a veganství kolují,” říká režisér Jan Fuksa.

Epizody budou ke shlédnutí na sociálních sítích Kolektivu pro zvířataa (www.facebook.com/kolektivprozviratawww.youtube.com/VeganFestTVwww.instagram.com/kolektivprozviratawww.silasoucitu.cz) v tomto pořadí:

  • 12. 10. – Tady jste v bezpečí (Azylová farma Jarikhanda)
  • 19. 10. – V ringu za zvířata (MMA fighter Pavel Salčák)
  • 26. 10. – Tahle farma není na maso (Život bez krutosti na statku)
  • 2. 11 – Nechybí vám bílkoviny, paní doktorko? (MUDr. Radana Dymáčková)
  • 9. 11. – Láska ke zvířatům prochází žaludkem (Pavla Drlíková (Die Kuche), Petra Drábková (Pilgrim)

Veganství je způsob života, jehož snahou je v co největší možné a praktikovatelné míře vyloučit všechny formy využívaní zvířat a krutosti páchané na zvířatech kvůli jídlu, oblečení nebo jakémukoli jinému účelu. Vegané a veganky tedy nekonzumují živočišné potraviny (jako maso, mléko a mléčné produkty, vejce aj.).

Projekt vznikl v produkci brněnské organizace Kolektiv pro zvířata z.s., která se zabývá osvětou v oblasti veganství, práv zvířat a ekologie. Pořádá největší přednáškový festival o ochraně zvířat VeganFest, věnuje se projektu Nedělej rozdíly,  nebo pořádá veřejné veganské ochutnávky. Jan Fuksa je brněnský dokumentarista, kameraman a střihač v jedné osobě. Spolupracuje s mnoha kulturními institucemi (Národní divadlo Brno, Filharmonie Brno, Pražské jaro, Moravská galerie Brno) na dokumentech a kampaních. Je také autorem mnoha hudebních klipů (Květy, Mucha). “Zajímá mě veganství v rozličných aspektech, ale zároveň mě baví poslouchat příběhy lidí a v tomto dokumentu jsem se pokusil obě tyto vášně spojit.”, poodkrývá motivy vzniku série režisér.

Jakub Maceja, produkce: 737 681 108

Kontakty:

info@kolektivprozvirata.cz

Jak Fuksa, režisér: 775 254 540, jsem@janfuksa.cz

Web

www.silasoucitu.cz

Kolektiv pro zvířata, z.s.www.kolektivprozvirata.cz • www.facebook/kolektivprozvirata

Scroll to top